EDUCATIONAL GUIDE

ICT PAST QUESTION 2022

ICT PAST QUESTION 2022

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q1. ICT stands for _______________

  1. Information and Communication Technology
  2. Information and Communication Terminology
  3. Information and Common Technology
  4. Information to Communication Technology

Ans. a. Information and Communication Technology

Q2. A computer is an _____________ machine

  1. mechanical
  2. electrical
  3. electronic
  4. None of the above

Ans. c. electronic

 

Q3. ICT refers to all the methods, tools, concepts related to

  1. storing digital information.
  2. recording digital information.
  3. sending digital information.
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q4. Which of the following ways are used to record or store information?

  1. handwritten on paper
  2. written using a typewriter
  3. typed in computer
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q5. Physical part of computer is called ___________

  1. Hardware
  2. Software
  3. Shareware
  4. None of the above

Ans. a. Hardware

Q6. Which of the following is not computer hardware?

  1. RAM
  2. Keyboard
  3. MS Paint
  4. Monitor

Ans. c. MS Paint

Q7. Which of the following is/are examples of software?

  1. MS Word
  2. MS Excel
  3. OpenOffice Calc
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q8. ______ act as an interface between the user and the computer.

  1. Operating System
  2. Ms Excel
  3. Impress
  4. Digital Documentation

Ans. a. Operating System

Q9. Software that starts working as soon as we switch on a computer is

  1. RAM
  2. ROM
  3. Operating System
  4. None of the above

Ans. c. Operating System

Q10. Hardware would not be able to function without ___________

  1. Shareware
  2. Freeware
  3. Software
  4. None of the above

Ans. c. Software

Q11. Which of the following is an output device?

  1. Monitor
  2. Speaker
  3. Printer
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q12. Which of the following are mobile operating system?

  1. Apple iOS
  2. Android
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q13. BIOS stands for

  1. Basic Input/Output System
  2. Base Input/Output System
  3. Basic Input and Output Systematic
  4. None of the above

Ans. a. Basic Input/Output System

Q14. Identify the input device

  1. Printer
  2. Speaker
  3. Mouse
  4. Monitor

Ans. c. Mouse

Q15. A __________ is a device used to type text, numbers and commands into the computer.

  1. Mouse
  2. Keyboard
  3. Joystick
  4. None of the above

Ans. b. Keyboard

MCQ of ICT Skills Class 10 IT 402

Q16. Keys labeled from F1 to F12 are __________ keys

  1. Input
  2. System
  3. Function
  4. Help

Ans. c. Function

Q17. The function of the F1 key in most programs is to ___________

  1. open save as dialog box
  2. open help
  3. delete a file
  4. None of the above

Ans. b. open help

Q18. You use the _______________ key to move the cursor to the beginning of a new line.

  1. Enter
  2. Return
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q19. Navigation keys are

  1. Arrow Keys
  2. Page Up
  3. Page down
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

 

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q20. When the INSERT key is turned ON, it helps you overwrite characters to the ______ of the cursor

  1. left
  2. right
  3. both of the above
  4. None of the above

Ans. b. right

Q21. DELETE key is used to remove typed text on the _______ side of the cursor.

  1. left
  2. right
  3. both of the above
  4. None of the above

Ans. b. right

Q22. Backspace key is used to remove typed text on the _____ side of the cursor.

  1. left
  2. right
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. a. left

Q23. _____________ key opens the start menu.

  1. Arrow
  2. Ctrl
  3. Windows
  4. None of the above

Ans. c. Windows

Q24. A _____________ is a device that you can use to move, select and open items on your computer screen.

  1. Mouse
  2. Joystick
  3. Scanner
  4. None of the above

Ans. a. Mouse

Q25. When you click a particular file by mouse, it may gets _______

  1. Selected
  2. Deselected
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. a. Selected

Q26. When you move the item to the new location with the help of mouse. This is called ________________

  1. Move and drop
  2. Move and leave
  3. Drag and drop
  4. None of the above

Ans. c. Drag and drop

Q27.Double-clicking means to quickly click the ______ mouse button twice

  1. right
  2. left
  3. both of the above
  4. None of the above

Ans. b. left

Q28. We can ___ a file by mouse by double click on file.

  1. Close
  2. Save
  3. Open
  4. Delete

Ans. c. Open

Q29. ______functions is performed by mouse?

  1. Click
  2. Double Click
  3. Drag and Drop
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

 

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q30. Prevent others from using your computer by __________

  1. using username and password
  2. using antivirus
  3. using UPS
  4. using internet

Ans. a. using username and password

Q31. Electronic files in computer can be ____________

  1. Copied
  2. Moved
  3. Rename
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q32. Each file in computer has _______________

  1. Name
  2. Extension
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q33. The file name and file name extension are separated by a _______

  1. period
  2. comma
  3. semi colon
  4. None of the above

Ans. a. period

Q34. Sneha created a file in Notepad and saved the file by name “hello” so the complete name of file will be _____________

  1. hello.doc
  2. hello.docx
  3. hello.txt
  4. hello.jpg

Ans. c. hello.txt

Q35. The extension of image file is _____________

  1. .xls
  2. .jpg
  3. .doc
  4. .docx

Ans. b. .jpg

MCQ of ICT Skills Class 10 IT 402

Q36. A __________ is a location where a group of files can be stored.

  1. folder
  2. main file
  3. super file
  4. none of the above

Ans. a. folder

Q37. When a student, Neha, joins a class, the teacher creates a file on the computer to store Neha’s information, such as name, address, phone number. In which of the following application, we can store such information?

  1. Notepad
  2. Wordpad
  3. MS Word
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q38. Which of the following is a text editor?

  1. MS Excel
  2. MS Paint
  3. Notepad
  4. All of the above

Ans. c. Notepad

 

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q39. Shortcut to save file is ________________

  1. Ctrl + S
  2. Ctrl + F1
  3. Alt + S
  4. None of the above

Ans. a. Ctrl + S

Q40. We need to protect our computer from ____________

  1. Air
  2. Dust
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. b. Dust

Q41. We should avoid _______ to protect our computer/laptop.

  1. Eating near computer
  2. Keeping a glass of water near computer
  3. Dropping laptop
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q42. The CPU has an ______________ to keep it cool.

  1. internal fan
  2. external fan
  3. cooling pipe
  4. None of the above

Ans. a. internal fan

Q43. Overcharge your mobile/laptop battery will _______ the battery life.

  1. increase
  2. decrease
  3. no change
  4. None of the above

Ans. b. decrease

Q44. Backing up data means to save the information present on your computer on another device.(T/F)

  1. True
  2. False

Ans. a. True

Q45. ___________ is used to protect our computer from virus.

  1. Worm
  2. Anti Spyware
  3. Anti virus
  4. None of the above

Ans. c. Anti virus

Q46. __________ software, help us to clean up the unnecessary files.

  1. Data Cleaner
  2. Disk Cleaner
  3. Cleaner
  4. None of the above

Ans. b. Disk Cleaner

Q47. Unwanted mails are called ______________

  1. A-SPAM
  2. SPM
  3. SPAM
  4. N-SPAM

Ans. c. SPAM

Q48. What happens if you plugged in mobile/laptop even after 100% charge?

  1. Device will break
  2. Device will stop working
  3. Device will over heat
  4. None of the above

Ans. c. Device will over heat

Q49. Pressing ____________ key opens the Start menu.

  1. Windows
  2. Alt + Windows
  3. Ctrl + Windows
  4. None of the above

Ans. a. Windows

Q50. ________ key helps to move the cursor to the beginning of a new line.

  1. Ctrl + Home
  2. Ctrl + End
  3. Enter
  4. None of the above

Ans. c. Enter

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q51. Extension of temporary file is ____

  1. a) .tmp
  2. b) .exe
  3. c) .bmp
  4. d) .xls

Ans. a) .tmp

Q52. Press _____ on the keyboard to open Run dialog box.

  1. Ctrl + R
  2. Alt + R
  3. Windows button + R
  4. None of the above

Ans. c. Windows button + R

Q53. To open Temp folder type ____________ in Run dialog box.

  1. temp%
  2. %temp%
  3. #temp#
  4. Any of the above

Ans. b. %temp%

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q54. A device that monitors and controls incoming and outgoing network traffic based on user-defined security rules is ________

  1. Antivirus
  2. Malware
  3. Firewall
  4. None of the above

Ans. c. Firewall

Q55. Firewall is a _____________________

  1. Software
  2. Hardware
  3. Hardware or Software
  4. None of the above

Ans. c. Hardware or Software

Q56. ___________ are small files which are stored on a user’s computer when a user visit a website on the internet.

  1. Image
  2. Cookies
  3. Firewall
  4. None of the above

Ans. b. Cookies

Q57. Identify which of the following is a temporary file?

  1. flower.jpg
  2. temporary.doc
  3. temporary.docx
  4. web.tmp

Ans. d. web.tmp

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q58. Cookies are always harmful.(T/F)

  1. True
  2. False

Ans. b. False

Q59. _______ typically contain information about your visit to the webpage or record your login information.

  1. Cookies
  2. Image
  3. Firewall
  4. None of the above

Ans. a. Cookies

Q60. Press ______ to select all files.

  1. Ctrl + S
  2. Ctrl + A
  3. Ctrl + D
  4. Ctrl + P

Ans. b. Ctrl + A

Q61. VIRUS is an acronym for

  1. Vital Information Resource Under Seize
  2. Vital Information Resource Under Size
  3. Vital Information Remark Under Seize
  4. Vital Informative Resource Under Seize

Ans. a. Vital Information Resource Under Seize

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q62. A _________ is a software program that attaches itself to other programs and alters their behavior.

  1. Cookie
  2. Computer virus
  3. Firewall
  4. None of the above

Ans. b. Computer virus

Q63. A computer virus can infect only ________

  1. Hardware
  2. Software
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. b. Software

Q64. A computer can get infected with virus by

  1. Infected files
  2. Infected pen drives
  3. Infected file attachment of e-mails
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q65. A computer virus cannot ____

  1. infect files on CD or DVD, if they are closed for writing.
  2. infect computer hardware like, keyboard, mouse, etc.
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q66. Common signs of a virus attack is/are :

  1. Computer runs very slow
  2. There is change in the file size
  3. Computer restarts on its own
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q67. To prevent virus infection we should

  1. Install and use anti-virus software.
  2. not open e-mails of an unknown person/sender
  3. not allow any untrustworthy person to use your system.
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q68. Which of the following is an Antivirus?

  1. Norton AntiVirus
  2. Quick Heal
  3. McAfee VirusScan
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q69. An anti-virus program can be effective when

  1. it run in the background at all times.
  2. it is regularly updated
  3. it scan full disk periodically
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q70. Characteristics of computer virus is :

  1. it makes copies of itself.
  2. it makes the system slow.
  3. it may get activated at a certain date and time.
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q71. Regular care and maintenance of computer is required

  1. to detect any issues at an early stage
  2. so that system works efficiently
  3. to avoid a condition of System Failure
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q72. Regular maintenance of the system includes

  1. installing updates of the software
  2. check the security of the system
  3. taking backups of important files and documents
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q73. Precaution to be taken while cleaning the computer components are :

  1. Power Off the computer before cleaning
  2. Never spray cleaning fluid directly on the component of the computer.
  3. Both of the above
  4. None of the above

Q74. We should never spray any liquid cleaner directly on

  1. Keyboard
  2. Monitor
  3. Mouse
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q75. Disk defragmentation help to

  1. remove the virus from the system
  2. use the disc space at an optimal level.
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. b. use the disc space at an optimal level.

Q76. System Performance can be increased by

  1. increasing RAM
  2. disk defragmentation
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q77. __________parts of the computer system should be cleaned so that it can work properly.

  1. Internal
  2. External
  3. Both internal and external
  4. None of the above

Ans. c. Both internal and external

Q78. DOS stands for ______________

  1. Disk Operating System
  2. Dot Operating System
  3. Disk Open System
  4. Disk Operating Secure

Ans. a. Disk Operating System

Q79. Which of the following is Microsoft Product?

  1. DOS
  2. Windows
  3. Android
  4. Linux

Ans. b. Windows

Q80. ________________ operating system is an example of an interactive operating system.

  1. Windows
  2. DOS
  3. Linux
  4. None of the above

Ans. a. Windows

Q81. GUI stands for _______________________

  1. Graphical User Interface
  2. Graphical User Interaction
  3. Graphical User Interactive
  4. None of the above

Ans. a. Graphical User Interface

Q82. Which operating system allows only one user to do a task on the computer and one thing at a time?

  1. Single-user, multi-task operating system
  2. Single-user , single-task operating system
  3. Multi-user
  4. None of the above

Ans. b. Single-user , single-task operating system

Q83. Which Operating System is used to control machinery like robots in complex animations and computer controlled automated machines

  1. Real Time
  2. Multi-user
  3. Single-user, multi-task operating system
  4. Distributed

Ans. a. Real Time

Q84. Examples of real-time operating systems is :

  1. Windows CE
  2. Lynx OS
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q85. Examples of distributed operating systems is

  1. Windows
  2. Unix
  3. Linux
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q86. ___________ operating system enables multiple users to work on the same computer simultaneously.

  1. Single-user , single-task operating system
  2. Single-user, multi-task operating system
  3. Multi-user
  4. None of the above

Ans. c. Multi-user

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q87. Which Operating System enables single user to operate on several programs at the same time.

  1. Single-user, multi-task operating system
  2. Multi-user
  3. Single-user , single-task operating system
  4. Real Time

Ans. a. Single-user, multi-task operating system

Q88. Example of Multi Tasking Operating System is

  1. Windows
  2. Apple MacOS
  3. Both of the above
  4. None of the above

Ans. c. Both of the above

Q89. An operating system in which commands can be entered by clicking/double-clicking/right-clicking a mouse is :

  1. GUI-based
  2. CUI-based
  3. TUI-based
  4. None of the above

Ans. a. GUI-based

Q90. Examples of Mobile operating Systems is :

  1. Android
  2. Symbian
  3. iOS
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q91. The first screen that appears on monitor after loading OS is called ________________

  1. Icons
  2. Desktop
  3. Wall paper
  4. None of the above

Ans. b. Desktop

Q92. Small pictures on the desktop are called _______

  1. Desktop
  2. Symbols
  3. Icons
  4. Pictures

Ans. c. Icons

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

Q93. Picture used for the desktop background is called __________

  1. Wallpaper
  2. Background image
  3. Wall image
  4. Desktop image

Ans. a. Wallpaper

Q94. Start button is present on _________ side of the Taskbar.

  1. right
  2. left
  3. top
  4. bottom

Ans. b. left

Q95. Bar present at the bottom of the desktop is called ____________

  1. Status bar
  2. Scroll bar
  3. Taskbar
  4. None of the above

Ans. c. Taskbar

Q96. Components of Windows 7 Desktop is/are :

  1. Desktop
  2. Wallpaper
  3. Taskbar
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q97. Which icon allows user to access all drives, files, and folders on the computer.

  1. Recycle Bin
  2. Computer
  3. Application
  4. Start button

Ans. b. Computer

Philosophy of Education Past Question 2022

SUMMARY OF PHILOSOPHY OF EDUCATION 2022

Q98. The main components of Taskbar is/are

  1. Start button
  2. Active Applications
  3. Date/Time icon
  4. All of the above

Ans. d. All of the above

Q99. Deleted files and folders are stored in _______________

  1. Recycle bin
  2. My Computer
  3. Control Panel
  4. None of the above

Ans. a. Recycle bin

Q100. Everything we store in computer is stored in the form of a __________

  1. Folder
  2. Sub folder
  3. File
  4. None of the above

Ans. c. File

Question: 1
Which bar shows the current position as far the text goes?
(A) Title bar
(B) Menu bar
(C) Scroll bar
(D) Status bar
Ans: D Status bar

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022 Question: 2
Select all the text in MS Word document by
(A) Ctrl +S
(B) Ctrl+ 1
(C) Ctrl+ A
(D) Ctrl+ V
Ans: C Ctrl+ A

Question: 3
____ is not a part of a MS Word document
(A) Quick access toolbar
(B) Start Menu button
(C) Home panel
(D) View option
Ans: B Start Menu button

Question: 4
The name of a word document displays in ____
(A) Ribbon
(B) Title bar
(C) Status bar
(D) Home tab
Ans: B Title bar

Question: 5
Each line represents how many letters in WordStar?
(A) 20
(B) 35
(C) 65
(D) 75
Ans: C 65

Recommended

ALL LEVEL 100 EXAMS SESSION 2022

 

BRIGHT FRANCIS

BRIGHT FRANCIS ADOM is an ICT teacher at Ghana Education Service, Entrepreneur, Hard Working and I believe in giving out Accurate information to help others

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Home